Немате ставки во вашата кошничка.
Пребарување
Filters

Зошто иднината со “Python” програмскиот јазик ви е блескава?

Зошто иднината со “Python” програмскиот јазик ви е блескава?

Python програмскиот јазик доминира во споредба со другите јазици за програмирање како што се C, C ++ или Java. Python e објектно ориентиран со динамични функции. Тој е дизајниран од страна на програмерот Guido Van Rossum и е еден од најпопуларните програмски јазици ширум светот.

Поминаа повеќе од 25 години на успешно постоење и е еден од најбрзорастечките јазици за програмирање. Програмирамскиот јазик Python најдобро се користи за развој на апликации, веб апликации или веб развој, развој на игри, системско администрирање, научно сметање и сл..

 

Зошто Python станува се попопуларен?

Python во последните години се здоби со поголема популарност од кога и да било. Python нуди значајни карактеристики што го привлекуваат вниманието на секој програмер. Python е многу едноставен за читање и пишување па оттука, ја намалува забуната кај програмерите. Изненадувачки, една од најголемите технолошки компании Гугл го користи Python за нивните бројни апликации и има целосно посветен портал на Python.

Еве неколку карактеристики на Python кои можат да ги објаснат причините зошто стана толку популарен.

 

 1.        Python има богата и добро поддржана заедница

Повеќето од другите програмски јазици имаат проблеми со поддршката. Исто така, некои од нив немаат документација што му отежнува на програмерот да го изгради својот проект. Python ги нема овие проблеми. Постои долго време, така што има многу документација, упатства и многу повеќе за да му помогне на програмерот. Исто така, има активна и богата заедница која обезбедува и пружа помош и поддршка на девелоперите. Заедницата се состои од многу искусни девелопери и програмери кои обезбедуваат поддршка во секое време.

 

 1.        Лесен е за кодирање и пишување

Python има едноставен и читлив код во споредба со другите програмски јазици како Java, C или C ++. Кодексот е изразен на лесен начин што може едноставно да се толкува дури и од почетник програмер. Иако да го совладате целосно програмирањето во Python ќе треба многу труд и време, но да се научи овој јазик од нула е лесно за почетник.

 

 1.        Отворен извор и достапност

Python е програмски јазик со отворен извор што значи дека неговиот изворен код е јавно достапен. Можете или директно да го менувате или да го користите неговиот код. Бесплатно е достапен и можете да го преземете на следниов линк: https://www.Python.org/downloads/ и можете да започнете со Python со едноставно инсталирање на истиот.

 

 1.        Стандардна библиотека

Python доаѓа со огромна стандардна библиотека. Овие библиотеки го елиминираат напорот да се напише функција или код. Библиотеката се состои од многу вградени функции и претходно напишани кодови, така што не мора да напишете код за секоја единствена работа.

Ова содржи изрази, тестирање на единици, веб-прелистувачи, бази на податоци, низи и многу повеќе.

 

 1.        Програмски јазик со вкрстена платформа

Python може непречено да работи на различни оперативни системи, како што се Windows, Linux, Ubuntu, итн, така што може да се толкува дека е преносен јазик. Ова значи дека ако сте го напишале вашиот код за платформата Windows, можете да го активирате и на Mac платформа. Нема да има потреба да се прават промени во вашиот код за да се изврши на која било друга платформа.

 

 1.        Можности за кариера поврзани со Python

Од многуте различни програмски јазици на располагање, Python дефинитивно ги надминува останатите. Можностите за кариера поврзани со Python исто така значително се зголемија бидејќи неговата популарност се зголеми за 40%. Многу ИТ бизниси бараат повеќе кандидати со искуство и вештини во програмскиот јазик Python. Ова е списокот на профили за работа за програмерите во Python:

 •        Python Developer
 •        Software Engineer
 •        Senior Software Engineer
 •        Software Developer
 •        DevOps Engineer
 •        Data Scientist

Една од најголемите причини за добра можност за кариера денес е комбинацијата на програмскиот јазик Python и Data Science

 

 1.        Врвни компании кои го користат Python програмскиот јазик

Не само малите, туку и врвните компании го користат Python. Дури и Централната разузнавачка агенција (ЦИА) го користи за одржување на нивните веб-страници.

Еве и други:

Google: Првиот пребарувач на Google е напишан во Python. Тoj беше развиен кон крајот на 90-тите години во која се користи старо-школо. Тие сè уште го користат Python опширно.

Facebook: Facebook го користи Python во нивниот производствен инженеринг.

NASA: NASA користи алатка за автоматизација на работното движење, напишана во Python.

Nokia: Nokia која е финска компанија е популарна телекомуникациска индустрија. Го користи Python за својата платформа, како што е S60.

IBM: IBM, мултинационален производител на компјутери со седиште во Америка, исто така, го користи Python за својата апликација за управување со фактори.

 

 1.        Веб страни базирани на Python

Dropbox, Quora, Instagram, Bit Torrent како и YouTube се напишани во Python. Ова јасно покажува дека повеќето од најголемите MNC користат програмски јазик Python во своите апликации. Така што, Python има огромни можности во иднина.

 

 1.        Апликации на Python

Има толку многу апликации на Python во реалниот свет. Но, со текот на времето видовме дека има три главни апликации заPython:

*Web Development

Веб-рамките во основа ви помагаат да креирате код од страната на серверот што работи на вашиот сервер. Со употреба на веб-рамки, помогате во градењето на заедничка логика на позадината. Можете да користите која било од овие рамки за вградени веб-апликации. Флеш има помалку компоненти, поедноставни и пофлексибилни, додека Џанго има повеќе компоненти и специфичен начин за справување со бази на податоци.

*Data Science (вклучувајќи и Machine Learning)

Machine Learning со Python ви овозможува да се препознаат слики, видеа, препознавање говор и многу повеќе. За да ја разбереме длабоко улогата на Python во Machine Learning, да земеме еден пример. Да претпоставиме дека треба да развиете код за да одредите на сликата дали станува збор за автомобил или велосипед. Да се ​​напише код кој ја одредува формата и големината на сликата, би биломногу комплицирано. Овде започнува да ја игра својата улога Machine Learning. ML обично спроведува алгоритам што автоматски открива шема во дадените влезови. Во овој пример, можете да дадете илјадници слики на алгоритмот Machine Learning дефинира кој е автомобил, а кој е велосипед. Ќе ја научи разликата помеѓу двете. И кога ќе ја дадете сликата, ќе можете да препознаете кој е. Можете да ја користите истата идеја за примена на Machine Learning на работи како што се системи за препораки, препознавање на лица или пак препознавање на глас.

*Data Analysis/Visualization

Python е исто така многу добар за манипулација со податоци и за повторени задачи. Идниот распространетост на Python е светла, затоа што помага во анализата на голема количина на податоци преку своите библиотеки и алатки со високи перформанси. Една од најпопуларните библиотеки на Пајтон за визуелизација на податоците е Matplotlib..

 

Исто така, има и апликации во развој на игри, апликации за десктоп, вградени апликации или скриптирање.

 

Python е изгласан за најомилен јазик за програмирање на сите времиња. Несомнено, води пред сите други програмски јазици. Користен е за развој на скоро секаков вид апликации без оглед дали се веб апликации или апликации за игри. Бројните програмери ја зголемија употребата на програмскиот јазик Python и секако се користи ширум светот. Програмерите на Python би биле меѓу најбараните во иднина во ИТ-индустријата што ја прави иднината на секој Python Developer блескава. Доколку сакате да станете Python Developer, можете да ја посетите нашата Академија за Python Development. Пријавувањата се во тек - ТУКА. Ве очекуваме! 

 

 

Оставете коментар