Немате ставки во вашата кошничка.
Пребарување
Filters

Размислувате за кариера во Web Development? Еве што треба да знаете!

Размислувате за кариера во Web Development? Еве што треба да знаете!

Интернет просторот е огромен. Навистина огромен. Постојат повеќе од 1,25 милијарди веб-страници на интернет, а илјадници нови се појавуваат секојдневно. Веб девелоперите (познати и како Front-end developers) се поединци одговорни за тоа да се случи. Тие земаат статичен визуелен дизајн и го претвораат во функционална, интернет страна која луѓето можат да ја посетуваат и да имаат интеракција.

Веб девелоперот не треба да се меша со веб дизајнерот (кој одлучува како изгледа веб-страницата), иако овие улоги често се преклопуваат.

Започнете да изучувате Web Development

За да започнете да учите web development, ќе треба да знаете три клучни јазици: HTML, CSS и JavaScript. Има уште многу да научите откако ќе ги совладате овие, но овие три се основите. Ние сакаме да мислиме на нив како светото тројство во web development!

Ајде даги разгледаме накратко сите три поединечно:

 

Што е HTML?

HTML или HyperText Markup Language, е јазик за означување кој се користи за да се опишe основната конструкција на веб страница. Markup Language е јазик што му кажува на компјутерот како да ги презентира податоцитe, во овој случај, тоа се деловите на веб страната.

Секоја веб страна која што е онлајн е во основа HTML-датотека. HTML кодот вклучува ознаки што им кажуваат на пребарувачите на кој начин да им ги прикажуваат податоците на екраните на посетителите, информирајќи ги кога почнуваат и завршуваат одредени делови, како што се параграфи и слики.

Користејќи HTML, ќе можете да напишете едноставна веб страна. За жал, нема да изгледа многу добро, но затоа тука започнуваме да го користиме CSS ...

 

Што е CSS?

CSS или Cascading Style Sheets, се користи за создавање на презентација и изглед на веб страната. Ова ги вклучува боите, фонтовите и изгледот на страницата. Можете исто така да користите CSS за да го прилагодите дизајнот да одговара на различни големини и уреди на екранот, што станува сè поважно во последните неколку години бидејќи мобилните телефони и таблетите сега се примарни уреди на многу луѓе за прелистување на интернет.

Вообичаено е на една HTML страна да се применува повеќе од еден стил; тоа е местото каде што влегува „каскадниот“ дел. Каскадниот бит значи дека секое правило на CSS може да ги надмине претходните правила - правилата во суштина се рангирани од општи до специфични. Веб пребарувачите го земаат најконкретното правило и го користат тоа. Звучи комплицирано, но не е - и на програмерите им заштедува многу време.

 

Што е JavaScript?

Веб страната креирана со HTML и CSS може да изгледа одлично, но таа е само статична. За да биде навистина интересна, можеби ќе сакате да додадете некоја интерактивност, како што се видеа или анимации. JavaScript му кажува на пребарувачот како да одговори кога корисникот презема акција без пребарувачот да мора да го праша серверот. Ова заштедува време, додава дополнителна употребливост и им дава на веб девелоперите далеку поголема контрола над нивните веб страни.

Разгледајте го на овој начин: ако вашата веб странa би била личност, HTML би биле коските, пишаната содржина и слики ќе бидат месото, а CSS би биле кожата и косата. Таа личност може да изгледа убаво, но тие нема да се движат многу без JavaScript - мускулите. Секој елемент е од суштинско значење за да се направи целосно функционална, интерактивна личност - или веб страна - затоа ве советуваме да ги научите сите три.

 

Зошто да станете веб девелопер?

Интернетотпостојано се шири, а некој тоа треба да го создаде. Вие, можеби? Учењето Web Development како кариера има многу предности:

Web development е флексибилна професија

Web Development е флексибилна работа која ви овозможува да работите како сакате и кога сакате. Вие би можеле да се придружите на компанија и да работите како тим, или да одите соло и да работите како хонорарен девелопер. Вие исто така би можеле да работите со скратено работно време како девелопер, како начин за заработка на дополнителни приходи заедно со вашата главна работа.

Лесно е да се започне

Се што ви треба е пристап до интернет и некои материјали за учење, кои се лесно достапни на интернет. Клучната работа што треба да ја имате е желбата; мора да го сакате тоа. Напредокот што ќе го постигнете во голема мерка зависи од вашата способност да се мотивирате и да работите напорно.

Секогаш имате нови работи за учење

HTML, CSS и JavaScript се основните состојки, но ако сте страсни, има многу повеќе, можеби ќе сакате да научите повеќе за да ја продолжите вашата кариера. Можеби се пронаоѓате во учењето .NET, PHP, Руби, AngularJS и многу повеќе

Овие вештини не се нешто за што треба да се грижите сега, но она што треба да го знаете е дека има многу можности да ги унапредите своите вештини и да станете повеќе од експерт.

Забавно е

Повеќето девелопери го прават она што го прават затоа што го сакаат тоа; развој на веб често се наведува како кариера со високи стапки на задоволство од работата. Според SkippedUp, 88% од програмерите се задоволни или многу задоволни од нивната кариера. Првите три причини зад ова задоволство се рамнотежата помеѓу работата и животот, флексибилноста на работата и платата.

Има многу можности за работа

Развој на веб страни е растечко поле со многу можности за работа.

Курс за Web Development е се она што ви e потрено за да ја започнете вашата кариера како веб девелопер.Доколку веќе се одлучивте да почнете да учите web development, погледнете ја нашата програма тука

Оставете коментар